La malaltia cardiovascular

Les malalties cardiovasculars són la causa de la major part de la mortalitat al món. Entre elles s’inclou la cardiopatia isquèmica, l’expressió més freqüent de la qual és l’infart de miocardi, o l’angina de pit, però també l’accident vascular cerebral, o l’arteriopatia perifèrica. Totes aquestes malalties tenen una causa comú: la arteriosclerosi.

El mecanisme és el següent: l’acumulació de greix a les artèries dona lloc a la formació d’engruiximents a les seves parets, podent arribar a obstruir-les.

S’han identificat una sèrie de factors que augmenten el risc que una persona pugui arribar a patir malaltia cardiovascular. Entre d’ells el colesterol, la hipertensió, el tabac, el sedentarisme, el sobrepès, la diabetis. Però també n’existeixen d’altres que ens protegeixen d’aquestes malalties com per exemple, portar una dieta equilibrada, mantenir un pes ideal o practicar activitat física regularment.

Control dels nivells de colesterol

El colesterol és un tipus de greix que es troba a la sang i a totes les cèl•lules del nostre organisme. El colesterol està present a totes les persones sanes per què és un component essencial de les membranes cel•lulars i d’algunes hormones i intervé en molts dels processos del organisme. No obstant, l’excés de colesterol en sang augmenta el risc de patir un infart de miocardi o una angina de pit.

Què és el colesterol?

Les nostres dues principals fonts de colesterol són el menjar i el que produeix el nostre organisme. El fetge i altres cél.lules especialitzades produeixen aproximadament el 75% del colesterol sanguini. El 25% restant prové del menjar.

El colesterol de les lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) és conegut com a colesterol “dolent”. Quan grans cantitats de colesterol circulen per la sang, poden arrribar a obstruir les arteries, incrementant d’aquesta manera el risc de patir un infart de miocardi o un infart cerebral. L’organisme té capacitat pròpia de produir colesterol de LDL, però a més a més moltes persones poden heretar la capacitat de produir colesterol de LDL en quantitats superiors a les necessàries. Ingerir greixos saturats, greixos trans i colesterol també incrementa en gran mesura el risc.

És important que les persones coneguem el nostre nivell de colesterol. El colesterol es medeix en ide en mil·ligrams per decilitre de sang (mg/dl). Un nivell de colesterol superior a 200 mg/dl ens situa a la categoría d’alt rics i per aixó és fonamental emprendre mesures preventives.

Com fer descendir els nivells de colesterol?

És de gran importància saber que podem ser capaços de disminuir els nostres nivells de colesterol, ja que sería la manera de descendir el risc de patir un infart de miocardi o un infart cerebral. Tant el tractament farmacològic com el seguiment d’una dieta adequada i la realització d’activitat física ajuden a disminuir el colesterol circulant en la sang. També és necessari seguir atentament les recomanacions mèdiques. Per a mantenir el colesterol per sota de la xifra recomenada, s’aconsella la realització d’anàlisis de sang periòdiques, seguir una dieta baixa en colesterol, greixos saturats, greixos trans i rica en aliments saludables com les fruites, les verdures i el peix protegeix la seva salut cardiovascular, i mantenir el pes d’acord amb la seva altura i ser físicament actiu/va.

Pressió arterial

La hipertensió arterial por sí sola és el factor de risc més important per al infart cerebral. El fet de tenir pressió arterial elevada pot posar en risc les nostres vides. La hipertensió arterial és comunmanet anomenada “l’assassí silenciós” perque no presenta símptomes. Els estudis realizats mostren que un de cada tres adults té la pressió arterial elevada i a més a més un 20% d’aquests desconeixen que pateixen aquesta anomalia. D’aquells que coneixen que tenen la pressió arterial elevada, a prop del 65% estan en tractament farmacològic. Però només a prop del 45% ha aconseguit controlar la seva pressió arterial.

Què és la hipertensió?

Gran part de la fisiopatologia de la hipertensió és desconeguda encara a data d’avui.

En les persones hipertenses la sangr que corre per les arteries ho fa amb més força de la necessària i augmenta la pressió en les parets arterials. Aixó fa que les arteries s’estretin i es danyin. El nostre organisme, tracta de reparar aquests desperfectes amb teixit fibrós que deixarà algunes cicatrius. Malhauradament, aquestes cicatrius atrauen plaquetes i cèl.lules blanques que poden acabar formant taponaments i coàguls que estrenyen el llum de les artèries.

Per què és important el control de la pressió arterial?

La hipertensió per si sola és el factor de risc més important per a l’infart cerebral. El tenir una pressió arterial elevada pot posar en risc les nostres vides.

Els taponaments i coàguls sanguinis porten a una reducció del volum sanguini que arriba als nostres òrgans vitals i sense sang, el teixit mor. Aquesta és la raó per la que es donen els infarts cerebrals, els infarts de miocardi, la insufiència renal i inclús la insuficiència cardiaca.

Mantenir la pressió arterial dins dels límits adecuats:

  • Evitar l’estretament de les parets arterials
  • Evitar que el cor es vegi obligat a bombejar la sang amb més força per a compensar els taponaments
  • Protegir el nostre organisme de manera que tots els teixits rebin l’aporti sanguini necessari i per tants els nivells d’oxígen i sang que es requereixen.

Per què la hipertensió es relaciona amb el risc d'infart cerebral?

Si mantenim la pressió arterial dins dels nivells adients, disminuim el risc d’estratament de les parets arterials i per tant la reducció del llum arterial, evitarem que el nostre cor hagi de bombejar sang amb més força per a poder compensar els taponamets, i farem que tots els teixits del organisme rebin l’aporti sanguini, i per tant d’oxígen i nutrents necesaris.

Recomanacions cardiosaludables

La importància de la dieta

Diversos estudis han mostrat que una dieta rica en aliments saludables com ara les fruites, les verdures i el peix protegeix la seva salut cardiovascular. Les societats científiques recomanen prendre 5 porcions de verdura o fruita al dia. És aconsellable ademés reduir el consum de sal i prendre fins a 3 culleradetes d’oli d’oliva o un grapat de fruits secs al dia.

El sobrepes és només una de les conseqûències que comportar el seguir una dieta desequil.librada però potser és la més important perl nombre de gent afectada. El cor i les arteries de les persones amb sobrepres han de soportar una càrrega afegida.

És important que eviti el consum d’alcohol, ja que augmenta la pressió de les seves arteries i produeix un increment del nombre de batecs del seur cor.

Els beneficis de la pràctica d'activitat física regular

La pràctica regular d’activitat física produeix efectes favorables sobre els factors de risc clàssics de les malalties cardiovasculars: millora el perfil lipídic, disminueix la pressió arterial i prevé l’aparició de la diabetis de l’adult.

Esculli un programa d’exercici senzill, que pugui mantenir, que s’adapti a la seva condició física i faci-ho regularment. Es recomana al menys caminar depressa o pujar escales. Tot i que el temps òptim és de al menys una hora al dia, recordi que realitzar qualsevol tipus d’activitat física és millor que no fer res. No és necessari realitzar l’activitat física durant un període de temps continuat ja qu el seu efecte és ccumulable al llarg del dia.

El tabac és molt perjudicial per a la salut

El tabac produeix càncer del aparell respiratori, digestiu i en d’altres localitzacions, ademés de la malaltia cardiovascular. Se sap que els fumadors viuen un promig de 10 anys menys i amb pitjor qualitat de vida que els no fumadors. No es deixi enganyar per la falsa seguretat de veure persones d’edat avançada que fumen: és excepcional i anecdòtic que un fumador arribi a edats avançades en condicions de gaudir de la vida.

Estiguis sense fumar, si és fumador deixi-ho i ajudi als altres a deixar de fumar. Té dret a que ningú fumi en la seva presència: el consum passiu de fum de tabac també és perjudicial. Les companyies de tabac han utilitzat tècniques de farmacologia clínica per a calcular la dosi de nicotina que ha de contenir una cigarreta per a que produeixi addicció. L’addicció que produeix el tabac és física: per aixó a la majoria dels fumadors les costa tant deixar de fer-ho. No es fuma per voluntat pròpia sinò perqué no és possible deixar de fer-ho. Cada nova cigarreta només calma la síndrome d’abstiència: el plaer aparent no és més que una reducció de l’ansietat i la necessitat física d’una nova dosi.

Si necessita ajut per a deixar de fumar el seu metge li pot su médico le puede prescriure fàrmacs que l’ajudaran a portar millor la síndrome d’abstinència. No ho deixi per demà.