Sis mesos i un dia (diari de presó). Un bocí d'història, Joaquim Delclós

Sis mesos i un dia (diari de presó). Un bocí d’història, Joaquim Delclós

Joaquim Delcòs i Urgell va néixer a Barcelona el 23 d’agost de 1945. Ha dedicat la seva vida professional a la Cardiologia i a la Cirurgia Cardíaca. Els serveis com a metge els ha desenvolupat preferentment en l’Hospital del Mar de Barcelona. La seva dedicació principal ha estat el món de l’estimulació cardíaca, amb més de 5000 marcapassos implantats.

Com a escriptor va fer els seus primers passos quan va descobrir un llegat documental del seu avi, en Joaquim Delclòs i Dolç, un diari que va escriure al llarg dels sis mesos i un dia de reclusió que va passar a la presó Model de Barcelona, imposats en un consell de guerra arran de la publicació del poema L’allau, que es va publicar en el número extraordinari de La Tralla dedicat a l’onze de setembre de 1922.

El llibre porta per títol Sis mesos i un dia (diari de presó) (La Desclosa Editorial, 2015). En Joaquim Delclòs i Urgell, ha preparat l’actual edició amb gran cura, sense estalviar esforços per il·lustrar les anotacions curtes i esquemàtiques amb comentaris, basats en recerques arxivístiques, per contextualitzar els fets i explicar el “qui és qui” dels personatges que el dietari esmenta. Posteriorment l’autor ha fet una primera incursió al gènere de la novel·la.